Zieke dieren horen thuis in de ziekenboeg

Zieke dieren kunnen behoorlijke aantallen ziektekiemen uitscheiden en zo de omgeving en andere dieren besmetten. Om de gezonde dieren te beschermen en de verspreiding van infecties zoveel mogelijk te beperken, zet u de zieke dieren apart in een ziekenboeg. Zorg ervoor dat de zieke dieren geen rechtstreeks contact hebben met de groep en gebruik de ziekenboeg enkel voor het afzonderen van zieke dieren. Reinig en ontsmet de ziekenboeg na elk gebruik om ook daar de besmettingsdruk te beperken.

Getuigenis van een veehouder:

“Vorig jaar had ik enkele melkkoeien met lichte diarree en wat productiedaling. Aangezien de problemen snel vanzelf overgingen, heb ik er verder geen aandacht aan besteed. Toen er plots twee koeien hevige diarree kregen en ook koorts, heb ik de dierenarts erbij geroepen. Hij is een behandeling gestart en heeft ook staaltjes genomen. Ondertussen waren er nog twee koeien met diarree. Uit mestonderzoek bleek dat het om Salmonella ging. Om de spreiding verder te beperken, hebben we de koeien met diarree apart gezet voor verdere behandeling, tot ze hersteld waren. We hebben nadien geen nieuwe gevallen meer gehad.”

Reactie van de dierenarts:

“Koeien en kalveren met diarree worden inderdaad best zo snel mogelijk afgezonderd. Ziekteverwekkers die diarree veroorzaken, worden uitgescheiden in de mest en kunnen zo de infectie verspreiden. Niet alleen dieren met diarree, maar ook alle andere zieke dieren, worden beter verwijderd van de groep. Zo kan u de dieren behandelen en spreiding van de ziektekiemen voorkomen. Vaak zien we dat de afkalfbox gebruikt wordt als ziekenboeg. Dat is geen goed idee. Met afzonderen bedoelen we een aparte box die enkel gebruikt wordt voor zieke dieren. Houd er ook rekening mee dat niet alle infecties te behandelen zijn; in sommige gevallen is het dan ook beter de dieren definitief te verwijderen.”