Dit zijn de winnaars van de Bioveiligheid Award…

Op donderdag 7 december heeft DGZ de Bioveiligheid Awards uitgereikt. Dit gebeurde op de stand van DGZ op Agribex, in aanwezigheid van Vlaams minister van landbouw, Joke Schauvliege. In de categorie vleeskalveren gaat Tom Van Loon met de trofee naar huis, de winnaar in de categorie vleesvee is veefokbedrijf Van Ter Bos en in de categorie melkvee sleept de familie Maes de felbegeerde Award in de wacht.

Op 13 januari 2017 gaf DGZ het startsein voor de Bioveiligheid Award. Met deze award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts te werken aan een (steeds) betere bioveiligheid op hun bedrijf. Nu 11 maanden, 93 inschrijvingen, 16 geselecteerden, 9 genomineerden en bijna 8000 publieksstemmen later heeft DGZ op 7 december bekendgemaakt wie de drie eindwinnaars zijn van deze spannende wedstrijd.

  • Vleeskalverbedrijf Van Loon uit Weelde wint de award in de categorie vleeskalveren. De familie Van Loon gaat naar huis met een geldprijs van 1500 euro.
  • Het bedrijf Van Ter Bos uit Avelgem werd bekroond als beste kandidaat in de categorie vleesvee. De familie Demasure-Vercaemer die het bedrijf runt, incasseert een geldprijs van 3750 euro.
  • In de categorie melkvee heeft melkveebedrijf Maes uit Melsele de award in ontvangst genomen. Ook de familie Maes krijgt een geldprijs van 3750 euro.

De prijzen werden uitgereikt in aanwezigheid van Minister van Landbouw Joke Schauvliege, voorzitter Boerenbond Sonja De Becker en voorzitter ABS Hendrik Vandamme.

“We zijn tevreden dat er zoveel enthousiaste deelnemers waren aan de wedstrijd en dat er zoveel mensen gestemd hebben op hun favoriete kandidaten. Dit bewijst dat de rundveehouders zich steeds meer bewust zijn van het belang van bioveiligheid. We hopen dat dit thema ook na de wedstrijd verder blijft leven en dat veehouders zich ten volle blijven inzetten voor een duurzaam gezondheidsbeleid op hun bedrijf. We zijn er namelijk van overtuigd dat gezonde dieren en veilig voedsel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn,” zegt Marcel Heylen, voorzitter van de raad van bestuur van DGZ.

“Vandaag durven we zeggen dat, dankzij onze award, de Vlaamse rundveehouders meer voeling hebben met  wat bioveiligheid inhoudt, hoe ze er steeds verder in kunnen groeien en vooral welke voordelen dit hen en hun dieren kan bieden. Het stopt natuurlijk niet na vandaag. We zijn ervan overtuigd dat onze winnaars, de laureaten en hun dierenartsen een voorbeeld blijven. Wij, vanuit DGZ, blijven aandacht hebben voor de bioveiligheid op alle Vlaamse veebedrijven!” besluit Herman Deschuytere, unitmanager Gezondheidszorg bij DGZ.

Met alle vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij de helpdesk van DGZ (tel. 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).

Winnaar categorie melkvee: familie Maes uit Melsele

Winnaar categorie vleeskalveren: familie Van Loon uit Weelde

Winnaar categorie vleesvee: familie Demasure-Vercaemer uit Avelgem