Dit zijn de winnaars van de Bioveiligheid Award 2020

Op vrijdag 28 februari 2020 heeft DGZ de Bioveiligheid Awards uitgereikt. Dit gebeurde op de Agridagen in Ravels, ter gelegenheid van het seminarie Rundveehouderij, in aanwezigheid van de voorzitters van de landbouworganisaties. In de categorie melkvee gaat de familie De Clercq-De Roo uit Poesele naar huis met de hoofdprijs. De winnaar in de categorie vleesvee is de familie Leyssens uit Sint-Laureins-Berchem.

In maart 2019 gaf DGZ het startsein voor de tweede editie van de Bioveiligheid Award. Met deze Award wil DGZ de veehouders aanmoedigen om samen met hun bedrijfsdierenarts werk te maken van een steeds betere bioveiligheid op hun bedrijf. Uit de 39 inschrijvingen selecteerde de jury zes genomineerden: drie in de categorie melkvee, drie in de categorie vleesvee. In de maand januari kon het grote publiek stemmen op hun favoriete kandidaten; liefst 7000 sympathisanten brachten een stem uit. Deze stemming, in combinatie met de evaluatie door de jury, heeft bepaald wie welke prijs in de wacht zou slepen.

Op de Agridagen, tijdens het seminarie Rundveehouderij op vrijdag 28 februari, werden de eindwinnaars bekendgemaakt. Na een introductie over bioveiligheid door Bert Damiaans, dierenarts aan de faculteit Diergeneeskunde van UGent en enkele videogetuigenissen van veehouders, reikten Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond, Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) Ludwig Caluwé, gedeputeerde landbouw van de Provincie Antwerpen en Herman Claeys, diensthoofd dier- en plantgezondheid FOD Volksgezondheid de Awards uit.

Categorie melkvee:

  • Jo De Clercq en Stefanie De Roo, Poesele-Nevele, werden bekroond als beste kandidaat in de categorie melkvee. Zij winnen een geldprijs van 3750 euro.
  • Luc Criel uit Sleidinge ging naar huis met de tweede prijs, goed voor 500 euro.
  • De familie Guns van de Korenblokhoeve in Tielen eindigde op de derde plaats. Zij kregen een cheque van 250 euro.

Categorie vleesvee:

  • In deze categorie nam de familie Leyssens van Hof Berchemveld uit Sint-Laureins-Berchem de hoofdprijs (3750 euro) in ontvangst.
  • Geert Vindevogel en Ann Sophie Desmet van Hof Van Ename, Bossuit, wonnen de tweede prijs ter waarde van 500 euro.
  • Jean-Paul Van Kerckvoorde van hoeve Boterhoek uit Lievegem werd derde en nam een cheque van 250 euro mee naar huis.

“Ook deze tweede editie van de Bioveiligheid Award kon rekenen op een groot enthousiasme. Bijna 40 gedreven veehouders waagden hun kans; stuk voor stuk waren dit bedrijven die de lat erg hoog leggen op het gebied van bioveiligheid. Wij vinden het fantastisch dat steeds meer rundveehouders beseffen dat bioveiligheid en gezonde dieren hand in hand gaan. Dit resulteert in een probleemloze jongveeopfok met goede jeugdgroei, wat de basis legt voor een lang en productief leven als melk- of vleeskoe. We hopen dat deze bewustwording ook na deze wedstrijd lang blijft doorzinderen,” aldus Marcel Heylen, voorzitter van de raad van bestuur van DGZ.

“Op het gebied van bioveiligheid vervullen de winnaars van de Award een voortrekkersrol. Als geen ander beseffen ze dat, als ze investeren in bioveiligheid, niet alleen hun dieren gezonder zijn, maar ook hun bedrijf. Zo zijn ze een voorbeeld voor de hele rundveehouderij en dat mist zijn effect niet. De Vlaamse rundveehouders integreren bioveiligheid steeds meer binnen hun manier van werken en ze blijven hierin groeien. Wij vanuit DGZ zijn bijzonder blij met deze evolutie,” besluit Evelyne De Graef, manager van de unit Gezondheidszorg bij DGZ.

Vragen over bioveiligheid?

Met alle vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij uw bedrijfsdierenarts of de helpdesk van DGZ (tel. 078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).