Vermijd contact tussen runderen en huisdieren

Bepaalde infecties waarvoor runderen gevoelig zijn, kunnen eveneens voorkomen bij kleine huisdieren zoals honden en katten. Wanneer een huisdier geïnfecteerd is, zal het de kiem uitscheiden en zorgen voor de verspreiding ervan op het bedrijf. Zorg er daarom voor dat uw runderen niet in contact komen met huisdieren.

Getuigenis van een veehouder:

“Op ons melkveebedrijf hebben we een hond, altijd gehad trouwens. We beseffen dat dit dier een risico vormt voor de gezondheid van de runderen, maar we denken dat het mogelijk is om op een verantwoorde manier een hond te houden als we enkele maatregelen nemen. Zo krijgt onze hond enkel hondenkorrels voorgeschoteld; nooit rauw vlees. We waken er ook strikt over dat hij niet in contact komt met nageboortes of kadavers; zo vermijden we dat hij besmet raakt of kiemen gaat verspreiden.”

 

Reactie van de dierenarts:

“Wanneer het gaat over infecties door honden denkt men direct aan Neospora. Bij deze ziekte zijn het inderdaad de honden die besmet materiaal opnemen (bv. via nageboortes, kadavers en rauw vlees), die kunnen zorgen voor de verdere verspreiding van de infectie. Vooral honden op rundveebedrijven vormen een risico. De kans dat een stadshond voor insleep zorgt is eerder klein.

Huisdieren kunnen echter ook andere infecties overdragen op runderen. Daarom is het altijd aangeraden om het contact tussen rundvee en huisdieren te vermijden. Essentieel is dat het huisdier geen toegang heeft tot het voeder van de runderen, de plaats waar er gevoederd wordt en de afkalfstal. Zorg er ook voor dat de hond niet in contact kan komen met nageboortes en kadavers.”