Propere, aparte afkalfbox is een must voor koe en kalf

Een aparte box waar koeien rustig en hygiënisch kunnen afkalven, is nodig voor de gezondheid van zowel het kalf als de koe zelf. Wanneer een koe niet gescheiden van de andere koeien in een propere box kan afkalven, loopt ze meer risico op infecties van bijvoorbeeld de baarmoeder of de uier, en ook het kalf kan van bij de geboorte besmet raken vanuit de omgeving.


Hoe ziet een goede afkalfbox eruit en hoe maak ik er gebruik van?

  • Zorg ervoor dat de koe proper is als ze naar de afkalfbox verhuist.
  • In de afkalfbox staat de koe volledig gescheiden van de andere dieren.
  • Hou de box proper en droog, reinig de box na elke kalving en zorg voor vers stro.
  • Haal het kalf onmiddellijk na de geboorte weg uit de box.
  • Gebruik de afkalfboxen enkel voor koeien die moeten kalven.

 

Getuigenis van een veehouder:

“Dat een goede hygiëne bij het kalven en een propere afkalfbox van belang zijn voor gezonde kalfjes hebben we op ons melkveebedrijf aan den lijve ondervonden. Vroeger hadden we op het bedrijf problemen met kalverdiarree. Sinds we onze afkalfbox gescheiden hebben van de ziekenboeg en hem na elke kalving reinigen zodat elke koe in een propere box kan afkalven, hebben onze kalfjes bijna geen last meer van kalverdiarree.”

 

Reactie van de dierenarts:

“Preventie van kalverdiarree begint inderdaad in de afkalfbox. Wanneer het afkalven niet in een propere omgeving gebeurt, loopt het pasgeboren kalf risico om in contact te komen met ziekteverwekkers en dus besmet te raken vanuit de omgeving. Verder zie ik op zulke bedrijven vaak meer witvuilen, want kort na het kalven kan ook infectie van de baarmoeder optreden. Maak de afkalfbox ook niet te groot zodat deze gemakkelijk proper te maken is en steeds van vers stro kan worden voorzien.”