Plaats pasgeboren kalfjes in een individuele box of iglo

Pasgeboren kalfjes brengt u best onmiddellijk over naar een individuele huisvesting, meer bepaald een kalverhutje of eenlingbox. Wanneer deze manier van huisvesten aan een aantal voorwaarden voldoet, zal de besmettingsdruk voor de kalfjes laag blijven en hebben ze bijgevolg minder kans op infecties tijdens deze gevoelige fase.

Getuigenis van een veehouder:

“We hebben voldoende kalverhutjes op het bedrijf om al onze kalfjes de eerste weken individueel te kunnen huisvesten. Desondanks waren er toch wat problemen bij de jonge kalfjes. Samen met onze dierenarts hebben we daarom het kalvermanagement onder de loep genomen en een aantal aanpassingen doorgevoerd, onder andere met betrekking tot het gebruik van de iglo’s. Voorheen stonden de hutjes wat verspreid over het bedrijf, afhankelijk van waar er plaats was. We hielden geen rekening met de windrichting en de afloop van water en urine, waardoor de omstandigheden in sommige hutjes niet optimaal waren voor onze kalveren. Nu hebben we een licht hellende betonnen strook voorzien waar alle hutjes op korte afstand van elkaar staan met de opening naar het zuidoosten gericht. Regenwater, mest en urine blijven hierdoor niet in de hutjes staan en er is geen tocht. In de toekomst willen we nog een afdak voorzien boven de iglo’s zodat het voeder niet nat kan worden als het regent. Omdat de hutten dan ook in de schaduw staan, kan de temperatuur er niet te hoog oplopen op warme, zonnige dagen.”

Reactie van de dierenarts:

“Een goed gebruik van iglo’s of eenlingboxen komt de gezondheid van jonge kalfjes ten goede. Plaats de iglo’s of boxen minstens 50 centimeter uit elkaar zodat er geen rechtstreeks contact mogelijk is tussen de dieren. Zorg eveneens voor een goed klimaat: iglo’s plaatst u best met de opening naar het zuidoosten en bij voorkeur in de schaduw om te hoge temperaturen te vermijden. Bij eenlingboxen moet er onder andere voldoende daglicht zijn en een temperatuur tussen 5 en 15°C. Daarnaast is het belangrijk om de hokjes te reinigen en ontsmetten na elk gebruik; zorg er dus voor dat alles makkelijk te reinigen is.  Ten slotte kunt u ook kiezen voor eenlingboxen op wielen. Dan kan u de boxen vlot verrijden om ze te reinigen en om de kalfjes die verkocht zijn apart te zetten voor de veehandelaar.”