Neem ook als erfbetreder uw verantwoordelijkheid

Ook personen kunnen infecties overdragen, onder andere via schoenen, kledij, handen, … Vooral erfbetreders die op verschillende bedrijven komen, vormen een aanzienlijk risico. Als veehouder kunt u een aantal maatregelen nemen om dat risico te beperken. Zo kunt u voor de bezoekers een parkeerplaats voorzien buiten het bedrijfsterrein en een hygiënesluis met bedrijfseigen kledij, laarzen en mogelijkheid om de handen te wassen. Maar ook als erfbetreder kunt u uw verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Zoals deze adviseur getuigt.

Getuigenis van een erfbetreder:

“Als adviseur kom ik op heel veel bedrijven en bezoek ik dikwijls meerdere bedrijven per dag. Vroeger had ik altijd een paar laarzen in mijn auto liggen, die ik meenam van bedrijf naar bedrijf. Ondertussen weet ik dat ik zo infecties kan overdragen tussen bedrijven en dat mijn laarzen dus een risico kunnen zijn. Daarom rijd ik sinds vorig jaar rond zonder laarzen in de kofferbak. En op elk bedrijf vraag ik naar bedrijfseigen laarzen en een overall. Als die al niet spontaan aangeboden worden. Voor de zekerheid heb ik wel nog altijd schoenovertrekjes in mijn auto liggen. Want soms komt het nog eens voor dat ik geen laarzen kan krijgen en dan ben ik toch voorzien. Na gebruik laat ik de overtrekjes achter op het bedrijf. Op deze manier neem ik als erfbetreder ook mijn verantwoordelijkheid.”

Reactie van de veehouder:

“Vroeger was het inderdaad niet ongewoon dat erfbetreders van het ene bedrijf naar het andere gingen met steeds dezelfde laarzen aan. In sommige gevallen werden deze tussen de bezoeken door zelfs niet eens gereinigd. Vandaag is dat wel veranderd. Ik merk dat er meer aandacht voor is en dat erfbetreders ook hun verantwoordelijkheid nemen. Zelf voorzie ik steeds bedrijfskledij en laarzen voor elke bezoeker. Ik zorg er ook voor dat er verschillende maten beschikbaar zijn en dat alles proper is. Dat is ook aangenamer voor de bezoekers. Voor de vaste bezoekers op ons bedrijf is het ondertussen al een vanzelfsprekendheid geworden.”

Doe mee en win tot 3.750 euro met de Bioveiligheid Award!

Met de Bioveiligheid Award willen we melkvee-, vleesvee- en vleeskalverhouders aanmoedigen wanneer ze inspanningen (groot of klein) leveren op het vlak van bioveiligheid. Alle informatie en het inschrijvingsformulier vindt u op www.mijnmaniervanwerken.be.

INFORMATIE – Met alle vragen over bioveiligheid kunt u terecht bij uw bedrijfsdierenarts of bij de helpdesk van DGZ (078 05 05 23 of helpdesk@dgz.be).