Huisvest vaars- en stierkalveren apart en proper

Ook jurylid Nick Rutten, projectingenieur op de Hooibeekhoeve, deelt graag enkele bioveiligheidstips. Meer bepaald kijkt hij naar de jongste dieren: de pasgeboren kalfjes. Omdat hun immuunsysteem nog opgebouwd moet worden na de geboorte, zijn zij een kwetsbare groep op het rundveebedrijf. Het is dus zeer belangrijk voor deze groep acties te ondernemen om ziekte te voorkomen. 

Houd de handelaar weg van je vaarskalveren

“We weten allemaal hoe belangrijk het is om eenlingboxen te voorzien voor elk kalf, zodat er zeker de eerste weken slechts beperkt onderling contact mogelijk is. Maar ik zou verder durven gaan en de plaats van huisvesting van vaars- en stierkalveren strikt gescheiden houden. Met name de stierkalveren geef je best een plaats waar er geen contact mogelijk is met de andere dieren, liefst vooraan op het bedrijf. Zo voorkom je dat de veehandelaar het bedrijf betreedt en in contact komt met de vaarskalveren. Als de handelaar het bedrijf toch binnenmoet, zorg dan voor bedrijfslaarzen en -kledij, en houd hem in elk geval weg van je vaarskalveren.

Ook op de Hooibeekhoeve passen we dit principe toe en scheiden we de vaarskalveren van de stierkalveren. In de jongveestal hebben we een ruimte die volledig gescheiden is van de rest van de stal en die bovendien een eigen ventilatie heeft met verse buitenlucht. In dit deel van de stal bevinden zich de eenlingboxen waar de vaarskalveren terechtkomen vlak na de geboorte. De stierkalveren komen nooit in deze ruimte, maar staan elk in een aparte iglo buiten, naast de melkveestal.”

Belang van reinigen: niet te onderschatten

“Wanneer een kalf de eenlingbox of iglo verlaat, mag je het belang van reinigen niet onderschatten. Er zullen namelijk altijd ziektekiemen aanwezig zijn. Verwijder steeds het stro, ook al lijkt het op het eerste zicht nog proper. Reinig vervolgens de box of iglo met een hogedrukreiniger en maak daarbij gebruik van een ontsmettingsmiddel. Uiteraard vraagt dit wat werk, maar voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Vermijd ziektekiemen in de melk

“Ook melkresten zijn een ideale voedingsbodem voor ziektekiemen. Maak de drinkemmers of -flessen dus liefst na elke voederbeurt proper met heet water en ontsmet ze regelmatig. Een besmet kalf kan misschien nog niet ziek lijken, maar wel al ziektekiemen doorgeven. Zorg dus steeds voor aparte emmers, flessen en spenen voor elk kalf. Het is trouwens niet overdreven om spenen die tijdelijk niet in gebruik zijn, te bewaren in een diepvries.”