- Ligging: Bossuit
- Categorie: Vleesvee
- Aantal runderen: 264
- Bedrijfsdierenarts: Frank Mylle, Ann Verhamme (plaatsvervangend bedrijfsdierenarts)
Alle onderdelen van Hof Van Ename – oud en nieuw – liggen er kraaknet bij. Het lijkt alsof Geert en Ann Sophie bioveiligheid ‘ademen’: “We zijn erg begaan met onze dieren en omringen ze met de best mogelijke zorgen. Niet alleen volgen we hun gezondheid op de voet, zodat we vroeg kunnen ingrijpen als de dieren ziek worden. Maar het liefst willen we natuurlijk helemaal geen zieke dieren.” Niet toevallig dus dat Geert en Ann Sophie, samen met hun zoon Henri, zo hard inzetten op preventie en bioveiligheid. Ook de dierenarts met wie ze een uitstekende band hebben, kan dit beamen.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Aankopen van dieren zijn er niet, behalve af en toe een dekstier. Deze dieren worden in quarantaine gehouden op een aparte weide, tot er twee aankooponderzoeken zijn uitgevoerd.
- Voor elk kalf is er een fiche waarop vermeld staat hoe de geboorte verliep, hoe en hoeveel het gedronken heeft, welke behandelingen er zijn uitgevoerd. Als er later problemen opduiken, dan komt die voorgeschiedenis goed van pas.
- Kalfjes krijgen biest van opperbeste kwaliteit. Alvorens de biest wordt uitgemolken, ondergaat de uier van de koe een reinigingsbeurt. De biest wordt gemeten en op basis van het resultaat van die meting krijgt een kalf biest van het eigen moederdier of ingevroren biest. In de diepvriezer ligt de biest mooi gesorteerd volgens kwaliteit. De biest wordt altijd gepasteuriseerd en de pasteurisator wordt eveneens gebruikt om de biest op de juiste temperatuur te ontdooien. Alle drinkmateriaal wordt na elk gebruik gereinigd en ontsmet en proper weggezet.
- Kalveren worden na de geboorte gehuisvest in kalverhokjes op wielen. Hun urine wordt via een goot direct afgevoerd naar een citerne zodat de hokjes en de ruimte proper blijven.
- Na 3 weken verhuizen de kalveren naar de groepshuisvesting, nog steeds afgezonderd van de rest van het bedrijf. Pas na 3 à 4 maanden, wanneer ze alle nodige vaccinaties gehad hebben, gaan ze naar een open stal.
- Wanneer kalverhokjes of een stal leegkomen, worden ze steevast gereinigd en ontsmet volgens een strikt protocol.
- De kalveren krijgen leidingwater te drinken; ook op de weides is er leidingwater. Voor de andere dieren is er boorputwater dat ontijzerd wordt met een watercascadesysteem.
- De dieren worden geregeld gescreend en zo nodig volgen er extra onderzoeken. Geert en Ann Sophie meten ook vaak de temperatuur van de dieren en halen er bij de minste twijfel de dierenarts bij. Bovendien werken ze, om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen, met een systeem voor tochtdetectie.
- Transporteurs die dieren ophalen, komen niet in de stal. Dieren die mee moeten op het transport worden naar buiten gebracht.