- Ligging: Zutendaal
- Categorie: Vleesvee
- Aantal runderen: 116
- Bedrijfsdierenarts: Door Verheyde
Jos Meesters neemt al vele jaren – in samenspraak met zijn bedrijfsdierenarts – maatregelen op het gebied van bioveiligheid. Hij wil zijn collega-veehouders inspireren om hetzelfde te doen. Zelf heeft hij een erg gezonde kijk op bioveiligheid: “Ik ga steeds op zoek naar een werkbare en pragmatische oplossing. Met een minimale inspanning en investering wil ik een maximaal effect bereiken in de risicobeheersing.” Zo toont Jos aan dat bioveiligheid niet alleen is weggelegd voor hightechbedrijven, maar zonder al te hoge kosten haalbaar is voor élke veehouder.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Het bedrijf is goed afgesloten. Bij de ingang van het bedrijf, als overgang tussen de vuile en de propere (bedrijfseigen) zone, staat er een bankje. Voor je als bezoeker het bankje overstapt, moet je bedrijfseigen schoeisel aantrekken. Ook voor de handelaar worden bedrijfslaarzen klaargezet. Deze moet hij aantrekken voor hij uit de vrachtwagen stapt.
- Op het bedrijf vind je een quarantainestal en een ziekenboeg, duidelijk gescheiden van de andere stallen.
- De sonde en de spenen van de kalveren worden na gebruik gereinigd en proper opgeborgen in de diepvries.
- Eventuele kadavers worden naar de straatkant gebracht om opgehaald te worden door Rendac, zodat de vrachtwagen niet op het bedrijfsterrein hoeft te komen.