- Ligging: Sint-Laureins-Berchem
- Categorie: Vleesvee
- Aantal runderen: 207
- Bedrijfsdierenarts: Wouter Lemaire
Hof te Berchemveld is een mooi, proper vleesveebedrijf met een eigen hoeveslagerij. Geert Leyssens heeft op het gebied van bioveiligheid samen met zijn bedrijfsdierenarts een eigen visie ontwikkeld: “Ik vind het heel belangrijk dat dieren op een ziektevrije manier worden opgefokt. Wij willen onze klanten namelijk een hoogwaardig, gezond en smakelijk product aanbieden.” Zowel voor zijn klanten als voor zijn dieren laat Geert niets aan het toeval over. Sinds kort is het bedrijf zelfs volledig gesloten; alle dieren die op het bedrijf geboren worden, worden er ook opgefokt en in korte keten aan de consument gebracht. Veehandelaars komen er dus niet meer over de vloer.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Geert koopt geen dieren aan, met uitzondering van een dekstier, die de nodige aankooponderzoeken ondergaat en voldoende tijd in quarantaine doorbrengt.
- Het bedrijf is volledig afgesloten voor bezoekers. Je komt er niet binnen zonder eerst aan te bellen. Om de stal te betreden, trek je bedrijfseigen kledij aan in het omkleedlokaal.
- De keizersnedebox is bijzonder net en alle benodigdheden zijn er aanwezig. Na het afkalven wordt de koe gemolken en de biest gemeten. De kalfjes krijgen enkel biest van goede kwaliteit. Na iedere kalving wordt de box grondig gereinigd en ontsmet.
- Na de geboorte vertrekken de kalfjes in een individuele box op wielen naar de locatie met de jongkalfjes. Daar worden ze overgeplaatst in een gereinigde en ontsmette iglo. Elk kalf heeft ook een eigen (nieuw) speen en een eigen drinkemmer die na ieder gebruik gereinigd worden. De kunstmelk die ze krijgen, wordt aangemaakt met de melktaxi en in een nette ruimte bewaard.
- De iglo’s staan schuin opgesteld in twee rijen met paddock naar elkaar gericht onder een afdak. Bij de opstelling is er rekening gehouden met de koude-inval en windrichting. Op winterse dagen krijgen de kalfjes een jasje aan.
- Na de individuele huisvesting komen de kalfjes met 3 of 4 in een groepsiglo te staan, waar ze nog eens een maand verblijven. Vervolgens vertrekken ze naar boxen op stro in de grotere stal.
- Elke stal heeft eigen materiaal, netjes gemarkeerd met de eigen stalkleur.
- Er is een aparte ziekenboeg en wie bij de zieke dieren komt, trekt handschoenen aan.
- Er worden herbruikbare spuiten gebruikt, maar de naalden worden na elk gebruik weggegooid.
- Huisdieren zijn er in de stallen niet te bespeuren. Ongediertebestrijding gebeurt door een gespecialiseerde firma.
- Kadavers worden klaargelegd voor ophaling in een kadaverbak aan de uitrit van het bedrijf.