- Ligging: Avelgem
- Categorie: Vleesvee
- Aantal runderen: 402
- Bedrijfsdierenarts: Tom Laevens
“Dierenwelzijn staat bij ons centraal; we werken nu eenmaal met levend materiaal,” vertellen Geert Demasure en Veerle Vercaemer van veefokbedrijf Van Ter Bos. Omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat bioveiligheid, dierenwelzijn en economische winst hand in hand gaan, passen ze op het bedrijf een uitgebreid bioveiligheidsprotocol toe. De bedrijfsdierenarts speelt hierbij een centrale rol.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Om het welzijn van de leden van het gezin (arbeidsvreugde, minder werk) en van de dieren (vermijden van pijn, stress, sterfte) te verzekeren, maar ook om economisch voordeel te halen (minder groeivertraging, betere voederconversie, minder sterfte) hebben Geert en Veerle een uitgebreid protocol samengesteld om de bioveiligheid op het bedrijf te garanderen. Dit is een lijvig document van ruim 20 pagina’s waarin alle mogelijke aspecten van bioveiligheid gedetailleerd aan bod komen (ziektepreventie en behandeling van de dieren, aankopen, weidegang, materiaal, ongediertebestrijding, maatregelen van toepassing op de verschillende stallen, de silo’s, kadaverplaats, enz.). Werkelijk niets wordt aan het toeval overgelaten.
- Om dit protocol samen te stellen, werden ook de risicofactoren in kaart gebracht: de dierenarts, aankopen van vee, de hond, aankoop van biest, de kalverdrinkautomaat, de bezoekers. Door extra aandacht te besteden aan deze risicofactoren willen Geert en Veerle het risico op ziekte-insleep tot een minimum herleiden.
- Op het bedrijf zijn er momenteel verbouwingen aan de gang waarbij ook aandacht wordt besteed aan de hygiënesluis. Iedereen die het bedrijf binnenkomt, zal hier bedrijfskledij en laarzen moeten aantrekken.