- Ligging: Weelde
- Categorie: Vleeskalveren
- Aantal dieren: 880 vleeskalverstaanplaatsen
- Bedrijfsdierenarts: Hubert Theys
Tom Van Loon vindt het uiterst belangrijk om proper te werk te gaan. “We willen o.a. het voedingsproces van de kalveren zo hygiënisch mogelijk laten verlopen en hebben daar tijdens de nieuwbouw van onze stal rekening mee gehouden.” De traditionele melkleiding is vervangen door een milktaxi die na iedere voederbeurt volledig gereinigd kan worden. Er zijn twee aparte melkcircuits in de stal, één voor elke leeftijdsgroep. En de (ruw)voederresten worden wekelijks verwijderd van de gang. Zo blijft de stal proper en weert Tom het ongedierte uit de stal. Ook bij Tom is er een goede samenwerking met de dierenarts.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- De familie Van Loon wil zo weinig mogelijk bezoekers in de stallen. Er is slechts één inkomdeur en deze is op slot (opent met een code). Verder zijn er ramen voorzien in de gang en boven via een trap. Zo kunnen bezoekers de dieren zien zonder dat ze in de stallen hoeven te komen.
- Bezoekers die toch in de stal komen, dragen altijd overschoentjes en papieren overalls. De vaste dierenarts heeft bedrijfslaarzen en een overall ter beschikking.
- De dieren worden ter plaatse behandeld. Er is een aparte ziekenboeg in het compartiment zelf.