- Ligging: Zomergem
- Categorie: Melkvee
(opmerking: het bedrijf is geselecteerd voor de categorie Melkvee, maar is een gemengd bedrijf). - Aantal runderen: 288
- Bedrijfsdierenarts: Bart Mateusen
Heidi Colman en Nic Verschelde houden naast rundvee ook pluimvee. In de pluimveesector wordt al jaren werk gemaakt van bioveiligheid. Een aantal principes passen Heidi en Nic ook toe bij het rundvee. “Preventie is de beste manier om insleep van ziekten te vermijden. Beter voorkomen dan genezen dus,” zegt Heidi. Het resultaat hiervan is dat de algemene hygiëne op het bedrijf en de ongediertebestrijding heel goed zijn. Per stal is er apart materiaal voorzien, de kalfjes worden in kalverhutjes geplaatst en hebben elk een eigen emmer enz. Ook op het bedrijf van de familie Colman-Verschelde is de samenwerking met de dierenarts optimaal.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Er komen geen handelaars in de stallen; Nic en Heidi brengen de dieren die verkocht worden zelf naar buiten.
- Het bedrijf koopt zelden dieren aan. Als dit toch al eens gebeurt, worden de dieren altijd getest op het bedrijf van herkomst. Is het resultaat van het laboratoriumonderzoek gunstig, dan gaat de aankoop door. De aangekochte dieren gaan dan eerst op een quarantaineweide en pas nadat ze opnieuw getest zijn, komen ze het bedrijf binnen.
- Bedrijfseigen laarzen en kledij krijgen bijzondere aandacht. Zo voorzien Nic en Heidi laarzen in felle kleuren voor bezoekers. Op die manier weten de veehouders meteen of de bedrijfsdierenarts of een (zeldzame) andere bezoeker bedrijfslaarzen aan heeft als hij op het bedrijf rondloopt. Na gebruik worden de laarzen gewassen in de laarzenwasser en ondersteboven gehangen om te drogen.