- Ligging: Melsele
- Categorie: Melkvee
- Aantal runderen: 151
- Bedrijfsdierenarts: DAP Aan de watergang – Raf De Coninck, Bjorn Thyssen
“Hoe properder, hoe plezanter het werk en hoe minder ziekte-insleep.” Dat is het uitgangspunt voor de familie Maes. De algemene hygiëne op het bedrijf is dan ook heel goed. Zo worden de roosters in de stallen driemaal per dag gereinigd en de ligboxen bijgevuld. Op de wei hebben de dieren geen contact met andere dieren Er is een kadaverplaats aan de voorzijde van het bedrijf; nageboortes worden steeds in de kadaverton gestopt. De familie Maes kan steeds terecht bij de bedrijfsdierenarts voor advies.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- De kalfjes worden apart gehuisvest in propere hokjes en ze krijgen onmiddellijk biest waarvan de kwaliteit gemeten wordt. Er wordt ook biest ingevroren met registratie van het nummer van de koe, de antistofconcentratie en de datum. Er worden handschoenen gebruikt om de kalfjes te verzorgen en spenen worden gesteriliseerd.
- De handelaar komt niet in de stallen. Als hij een kalf wil zien, dan wordt het dier tot bij de deur gebracht en kan hij het bekijken door een opening in de deur. Als hij beslist het kalf te kopen, dan wordt het kalf naar buiten gebracht.
- Pieter koopt geen dieren aan. In het verleden is dat weleens gebeurd. De dieren werden toen getest op het herkomstbedrijf, na verkoop apart gezet en een tweede keer getest via het aankoopprotocol.
- Pieter houdt voor elk dier bij op welke weides het de voorbije jaren gelopen heeft. Als er een infectie aan het licht zou komen, weet hij precies waar het dier geweest is.