- Ligging: Tielen
- Categorie: Melkvee
- Aantal runderen: 400
- Bedrijfsdierenarts: Tom Goffin
Ook Jan en Hilde Guns, samen met hun zonen Nick en Maarten die eveneens actief zijn op de Korenblokhoeve, hebben een meer dan gezonde kijk op bioveiligheid. Als je op het bedrijf aankomt, valt je meteen op hoe opgeruimd en proper alles is. Er staat een nagelnieuwe melkveestal, met daarnaast een vergaderruimte en bijbehorende gastenkeuken met eetlokaal. Hilde onthaalt ons heel vriendelijk en leidt ons rond op het bedrijf. Ze praat honderduit en toont de dingen zoals ze zijn. “Elke dag verzorgen we met veel liefde al onze dieren. We hebben er ook voor gekozen om burger en veehouder dichter bij elkaar te brengen. Onze gasten laten we maar al te graag kennismaken met de boerenstiel. Die openheid maakt het voor ons des te belangrijker om aandacht te besteden aan bioveiligheid.”
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Op het bedrijf is er de voorbije 30 jaar geen enkel dier aangekocht.
- De nieuwe melkveestal is top. Alles is er enorm goed doordacht. Er is vrij koeverkeer. Borstels houden de dieren proper en geven ze een massage. In de stal bevinden zich vooraan ook twee grote afkalfboxen op zand.
- Nick volgt dagelijks heel secuur alle dieren op via de gegevens van de melkrobot. De herkauwersactiviteit geeft o.a. aan of de koeien zich goed voelen, dan wel of er ergens een ontsteking of probleem sluimert. Zo kan de familie Guns veel gezondheidsproblemen bij de dieren voorkomen.
- Uierontsekingen zijn zeldzaam op het bedrijf. Volgens Jan komt dit door de zeer goede hygiëne van de ligboxen en het gebruik van kalk. De robot wordt ook telkens nagespoeld als er een dier met uierontsteking is gemolken.
- Zieke koeien worden afgezonderd uit de groep. Bij hun behandeling wordt er steeds met steriel materiaal en wegwerpmateriaal gewerkt.
- Alle erfbetreders, inclusief de dierenarts, trekken bedrijfseigen laarzen en kledij aan voor ze de stal binnenkomen. Het viel de jury op dat er heel veel laarzen klaar stonden.
- Op het open bedrijf van de familie Guns komen er veel gasten. Zij kunnen vanop een platform op de eerste verdieping de dieren gadeslaan en hoeven dus niet in de stal te komen.
- Er liggen plannen klaar voor een nieuwe stal voor de jonge dieren. Dit wordt een serrestal die een uitbreiding vormt op de melkveestal. Uit die plannen blijkt dat er heel goed is nagedacht over bioveiligheid voor de kalverhuisvesting, de jongveehuisvesting en het werkverkeer op het bedrijf.
- Alle kalveren krijgen de beste zorgen. Na de geboorte worden ze individueel gehuisvest in een propere iglo of hokje, dat verreden kan worden als het dier verkocht wordt. Ze krijgen ook zo snel mogelijk moedermelk (biest) van goede kwaliteit. In de winterperiode worden ze meestal even onder de warmtelamp gelegd of krijgen ze een jasje om.
- De kunstmelk of koemelk wordt met een taxi vervoerd. De familie Guns besteedt over de hele lijn veel aandacht aan de versheid, samenstelling en temperatuur van de melk. Ook de koeien krijgen twee keer per dag vers eten. “De opstart van de kalfjes en de voeding van de koeien zijn de wortels van je bedrijf en zorgen ervoor dat de dieren minder medicatie nodig hebben.”
- Er zijn geen huisdieren aanwezig op het bedrijf.
- De veehandelaar komt niet in de stal. Alle verkochte dieren, met inbegrip van de stierkalfjes, worden door de veehouder zelf naar buiten gebracht om in te laden.
- De familie Guns heeft een uitmuntende relatie met de bedrijfsdierenarts. In partnerschap gaan Jan en zoon Nick, en de dierenarts continu op zoek naar maatregelen om de gezondheid van de dieren optimaal te houden.