- Ligging: Poesele-Nevele
- Categorie: Melkvee
- Aantal runderen: 433
- Bedrijfsdierenarts: Peter De Vlieger
Bij Jo De Clercq en Stefanie De Roo zit bioveiligheid ingebakken: “We hebben de voorbije jaren fors geïnvesteerd: de jongveestal vernieuwd, een melkveestal gebouwd, op verschillende plaatsen beton gegoten, een ‘propere’ en een ‘vuile’ weg ingericht enz. Het uitgangspunt voor elk van die investeringen was bioveiligheid, en daaraan gekoppeld de gezondheid van onze dieren.” Het bedrijf is nu volledig verhard en ontzettend proper; werkelijk nergens valt er vuil te bespeuren. Tot in de kleinste details is nagedacht over bioveiligheid. Bioveiligheid is letterlijk de manier van werken van Jo en Stefanie, en dat merk je aan alles dat ze doen.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Voertuigen kunnen enkel via de oprit het bedrijfsterrein oprijden. De stallen zijn hermetisch afgesloten. Bezoekers moeten zich eerst aanmelden en bedrijfskledij aantrekken voor ze de stal binnen kunnen.
- Handelaars komen nooit op het erf; ze laden de dieren altijd vooraan op. Stierkalveren worden in een transporteerbaar kalverhutje naar voren gebracht. Zelfs de vader van Stefanie, die veehandelaar is, komt de stal niet binnen. De vrachtwagen van Rendac hoeft het erf evenmin op te rijden: dode dieren worden aan de straatkant klaargelegd.
- De afkalfbox ligt in de melkstal en wordt twee keer per dag gestrooid. De koeien worden meteen na het kalven gemolken en de kwaliteit van de biest gemeten. De vaarskalveren krijgen de biest met de hoogste waarde; de stierkalveren de biest met een iets lagere waarde. Biest van mindere kwaliteit wordt niet bijgehouden.
- De pasgeboren kalfjes worden meteen bij de moeder weggehaald, ook ’s nachts. Sinds april heeft Jo nog geen enkele nacht doorgeslapen omdat er altijd kalvingen zijn.
- De vaarskalfjes zitten elk afzonderlijk in een hutje, op een veilige afstand van elkaar. De hutjes staan op een goed te reinigen ondergrond en zijn zo opgesteld dat de urine wegloopt via een geultje, zonder te passeren langs de andere kalverhutjes. Jo voedert de kalveren met een melktaxi en trekt hiervoor altijd andere laarzen aan. Elk kalf heeft een eigen speenemmer, die na elk gebruik gereinigd wordt. Na ongeveer een maand verlaten de kalfjes hun hutje. Dit wordt dan gereinigd en ontsmet, net als de betonnen ondergrond.
- Er zijn drie jongveestallen waar de dieren mooi volgens leeftijd gegroepeerd staan. Tot ze 3 maanden zijn en overschakelen op uitsluitend ruwvoeder, verblijven ze op stro in de eerste stal. In de tweede jongveestal staan ze, eveneens op stro, in groepjes van 4-5 kalveren. Als ze 8-9 maanden zijn, gaan ze naar de derde jongveestal met ligboxen die dagelijks worden ingestrooid. De dieren liggen er op matrassen.
- Daarna nemen de vaarzen hun intrek in de melkstal. De ligboxen – diepstrooiselboxen – worden tweemaal per dag gereinigd en om de 4 à 5 dagen hervuld. De mestschuif gaat elke 20 minuten over en weer. Er is een aparte box voor koeien die zorg nodig hebben.
- Melken gebeurt met handschoenen en de uier wordt telkens gereinigd met een papieren doek. De spenen worden ook altijd voorgeschuimd en nabehandeld met barrière dip. Na elke melkbeurt wordt de stal schoongemaakt. Verder maken Jo en Stefanie gebruik van het Keno-M-programma van M-team om de uiergezondheid optimaal te houden en mastitisproblemen in te dijken.
- Alle stallen zijn ontzettend goed onderhouden en geventileerd. Bij de ingang staat telkens een bad om de laarzen te ontsmetten. Die baden worden wekelijks gereinigd. Er is ook overal staleigen materiaal.
- Om meer koeien te kunnen melken, hebben Jo en Stefanie in 2016 enkele dieren aangekocht. Alle runderen kwamen van hetzelfde bedrijf en Jo is de dieren zelf gaan ophalen. Tweemaal ondergingen de dieren bloedonderzoek, eenmaal op het bedrijf van herkomst en vervolgens opnieuw bij aankomst. Verder zijn er geen aankopen.
- Als er gezondheidsproblemen zijn, aarzelen Jo en Stefanie niet om de bedrijfsdierenarts erbij te halen en monsters te laten onderzoeken in het laboratorium. Griep is altijd onder controle dankzij een doorgedreven entsysteem. Antibiotica gebruiken ze enkel als het echt moet.
- Er zijn geen huisdieren op het bedrijf en er komt maandelijks een firma langs voor rattenbestrijding.