- Ligging: Sleidinge
- Categorie: Melkvee
- Aantal runderen: 156
- Bedrijfsdierenarts: Filip Van Daele
Splinternieuw kan je de infrastructuur van Luc Criel bezwaarlijk noemen: de jongste stal dateert van 1991. Maar met een vernieuwde stalinrichting en een brede waaier aan goed doordachte ingrepen heeft hij de bioveiligheid op zijn bedrijf een enorme boost gegeven. “Omdat een gevaar soms in een klein hoekje schuilt, houd ik rekening met de kleinste details,” vertelt Luc. “Ik ga ook altijd op zoek naar maatregelen die bij mijn bedrijf passen, en tegelijkertijd eenvoudig door te voeren zijn zonder dat ze stukken van mensen kosten.” Die inspanningen werpen hun vruchten af. Luc heeft verschillende 100.000 kg–koeien en al drie jaar op rij kan hij uitpakken met het kwaliteitscertificaat van MCC.
Wat is de jury specifiek opgevallen?
- Luc koopt nooit ofte nimmer dieren aan.
- Het hele bedrijf ligt er kraaknet bij. Je kunt er bij wijze van spreken van de vloer eten.
- Uiergezondheid staat op het voorplan. Luc melkt met handschoenen en maakt de uiers schoon met een papieren doek. De melkstal wordt na elke melkbeurt gereinigd. Dieren met een hoog celgetal hebben bandjes om de poten; zo weet Luc wanneer hij het melkstel moet reinigen met heet water. Koeien met mastitis worden op de voet opgevolgd en alle data over ontsteking en behandeling worden bijgehouden.
- In de zomer is Luc gestart met het selectief droogzetten van koeien. Het bedrijfscelgetal is verder gedaald, Luc heeft nog zelden koeien met klinische mastitis en het antibioticagebruik blijft afnemen.
- Hoogdrachtige vaarzen staan naast de kalfjes, zodat Luc ze goed in het oog kan houden. Kalvingen gebeuren in een afkalfbox in de stal. Alle gegevens rond de kalvingen worden nauwkeurig geregistreerd.
- Na de geboorte krijgen de kalfjes zo snel mogelijk biest van de best mogelijke kwaliteit, als het even kan van de eigen moeder.
- De kalfjes komen direct na de geboorte terecht in individuele kalverhokjes in een stal. De ruimte is goed geventileerd en geïsoleerd. De kalfjes krijgen altijd volle melk uit een eigen drinkemmer. Zelden hebben ze last van diarree.
- Vanaf 8-9 weken tot ze 3-4 maanden oud zijn, gaan de kalfjes in een strobox. De hokjes die vrijkomen, worden afgestoomd en ontsmet.
- De droogstaande koeien staan in een aparte stal, waar ze op waterbedden liggen. Tweemaal per dag maakt Luc de stal mestvrij.
- Klauwgezondheid is nog zo’n aandachtspunt voor Luc. Hiervoor heeft hij een vaste plek ingericht voorzien van een klauwbekapbox, wateraansluiting, betonnen vloerlaag en opvangput voor mest onder de box die afvloeit naar de mestkelder. Er is ook een lang betonnen klauwbad waar de koeien in de zomer tweewekelijks en in de winter wekelijks door stappen.
- Als er koeien of kalfjes verkocht worden, brengt Luc ze naar de laadplaats; de handelaar komt niet in de stal. Kadavers worden aan de straatkant klaargelegd voor ophaling.
- Elke stal beschikt over een eigen borstel, schop … Een gekleurde tape op het gereedschap maakt duidelijk bij welke stal het hoort.
- Alle ruwvoeder ligt op beton; de maiskuil is afgedekt zodat er geen vogels bij kunnen.
- De weides zijn omringd met mais: er is geen contact mogelijk met andere dieren.