Gebruik wegwerphandschoenen tijdens het melken en voorkom verspreiding van mastitis

Tijdens het melken kunnen uw handen besmettelijke mastitiskiemen overbrengen van het ene uierkwartier naar het andere, of van de ene koe naar de andere. In de huidplooien en kloven, maar ook op de huid zelf van uw handen stapelen zich namelijk allerhande kiemen op. Sommige daarvan kunnen uierinfecties veroorzaken en leiden tot mastitis. Wegwerphandschoenen zijn een eenvoudige en vrij goedkope maatregel om spreiding ervan te beperken. Ze hebben een glad oppervlak waardoor ze veel minder kiemen vasthouden en bieden zo een goede bescherming tegen de spreiding van infecties.

Getuigenis van een melkveehoudster:

“Vorig jaar hebben mijn man en ik het melkveebedrijf van mijn ouders overgenomen. Op het moment van de overname wilden we ook een aantal aanpassingen doorvoeren, voornamelijk om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Zo waren er op het bedrijf regelmatig problemen met mastitis, en omdat deze aandoening tot heel wat verlies kan leiden, zijn we onder andere gestart met het melken met handschoenen. Mijn vader, die nog graag meehelpt tijdens het melken, was er in het begin niet voor te vinden. Hij vond het niet aangenaam om zo te werken en in zijn tijd werd dat nooit gedaan. Nu hij merkt dat er duidelijk minder problemen zijn met mastitis is hij ook overtuigd van het nut van handschoenen.”

Reactie van een dierenarts:

“Het belang van de handen bij de overdracht van infecties wordt vaak onderschat. Er blijven heel wat kiemen kleven op het oneffen huidoppervlak. Dit is veel minder het geval bij gladde wegwerphandschoenen. Op handschoenen zijn tot 75% minder kiemen aanwezig in vergelijking met de huid van de handen. Door hun gladde oppervlak zijn de handschoenen ook makkelijker te reinigen dan handen. Ook handschoenen moet je namelijk proper houden tijdens het melken. Was en ontsmet ze dus tussendoor en neem minstens per melkbeurt een nieuw paar. Kies ten slotte voor comfortabele, goed passende wegwerphandschoenen waarmee je gemakkelijk kan werken.”