Denk “outside the box” en maak jezelf het leven gemakkelijker

“Iets wat ik vaak hoor, is dat bioveiligheidsmaatregelen veel tijd en geld kosten, of simpelweg onmogelijk zijn op een bepaald bedrijf,” vertelt Bert Damiaans, dierenarts op de faculteit Diergeneeskunde van UGent en jurylid voor de Bioveiligheid Award. “En soms is dat terecht. Maar anderzijds heb ik voor bepaalde problemen ook al heel wat vindingrijke oplossingen gezien die weinig moeite en geld kosten, dit zowel bij bedrijven die deelnemen aan de Bioveiligheid Award als daarbuiten.”

Wees creatief

Op bedrijven die bijvoorbeeld geen quarantainestal hebben, hoor je weleens de volgende argumentering: “Ik heb geen stal waarin ik nieuw aangekochte dieren kan isoleren. Had ik een oude stal gehad die niet meer in gebruik was, dan zou ik die als quarantainestal inrichten. Maar een nieuwe stal zetten, kost me te veel.” En dat klopt, zeker als je weinig dieren aankoopt. Maar er zijn ook alternatieven. Zo kan een geïsoleerde weide, waar dieren geen contact hebben met andere dieren, perfect dienen als quarantaineplaats.

Een ruimte die dienst doet als afkalfstal hoeft evenmin veel te kosten. Op een bedrijf dat ik bezocht was er geen plaats voor een aparte afkalfstal. Maar aan de achterzijde van de leefruimte voor de droge koeien was er een afdak waaronder de veehouder een ruimte had afgesloten, ingestrooid en winddicht gemaakt met een paar balen stro. Hij kon eenvoudig dieren verplaatsen naar deze ruimte die perfect dienst deed als afkalfstal.

Iets wat je wel vaker ziet, en zeker het vermelden waard, is om de stierkalveren in kalverhutten op wielen te huisvesten. Die hutten kunnen gemakkelijk naar buiten gerold worden wanneer de kalveren worden opgehaald.

Heb je nog ergens een oude, verrijdbare melkmachine staan; een die nog goed werkt, maar eigenlijk niet meer nodig is? Geef deze dan een nieuw leven als ziekenboeg of quarantainestal. Op vleesveebedrijven kan je de machine ook gebruiken om de biest uit te melken. Maar vergeet niet om haar na elk gebruik te reinigen en te ontsmetten.

Houd het overzichtelijk

Heel wat bioveiligheidsmaatregelen moeten deel uitmaken van je dagelijkse manier van werken. Maak het voor jezelf en anderen dan ook zo gemakkelijk mogelijk om dat gedrag te volgen en vol te houden. Sluit bijvoorbeeld alle ingangen van het bedrijf af, behalve één, waar je bedrijfslaarzen en -kledij voorziet voor de bezoekers. Reserveer ook een paar passende en comfortabele laarzen uitsluitend voor de dierenarts. Maak een plattegrond van het bedrijf, duid daarop de looplijnen aan en hang dit op bij de ingang, als herinnering voor iedereen die op het bedrijf komt. Markeer het stalmateriaal met verschillende kleuren zodat het altijd bij de juiste stal blijft en geen ziekten verspreid worden tussen leeftijdsgroepen.

Dit zijn maar enkele voorbeelden van vindingrijke oplossingen van veehouders uit de praktijk. Misschien zijn deze oplossingen ook van toepassing op jouw bedrijf. Of misschien bedenk je zelf een creatieve oplossing, waar nog niemand aan gedacht heeft!